Lakrits





Varit på stan och handlat lakrits. Jag har fått för mig ett det ska vara nyttigt.

Såhär står det i Måbra:

Säg lakrits och de flesta tänker på godis. Men det svarta guldet är mycket mer än så.

 

– Lakrits är egentligen en rot och en medicinalväxt. Det är en smaksättare med oändliga möjligheter, säger Elina Forselius, som driver Lakritsroten i Stockholm, en butik som specialiserat sig på allt som har med lakrits att göra.

 

Hon berättar att lakrits i pulver- eller extraktform passar utmärkt i efterrätter och till kött:

 

– Det kan användas i pannacotta och kladdkaka, i bröd och i marinader till kött. Lite lakrits i köttfärssåsen ger den lite extra sting. Själv brukar jag göra en efterrätt med naturell yoghurt som jag blandar hallon och lakritspulver i.

 

En fördel med att använda lakritspulver i efterrätter är att man håller sockerhalten lägre än om man tillsätter socker. Lakrits är mellan 5 och 200 gånger sötare än socker, vilket gör att man kommer långt med bara en liten mängd lakritsextrakt.

 

– Lakrits är också bättre för tänderna och sägs motverka karies. Det används också mot muntorrhet, säger Elina Forselius.

 

Det svarta guldet tillskrivs en lång rad hälsoeffekter tack vare innehållet av nyttigheter som antioxidanter, B-vitamin och salicylsyra, som även används i smärtstillande mediciner. Det är antiinflammatoriskt och anses bland annat lugna magen, dämpa hosta och rena levern.

 

– Rålakritspastiller används också för att minska aptiten och öka förbränningen. I Italien är just rålakrits, som är naturligt sockerfritt, en delikatess, berättar Elina Forselius.

 

Lakrits kan även höja blodtrycket, vilket kan vara bra för den som har ett för lågt blodtryck. Däremot bör personer med högt blodtryck tänka sig för och njuta av lakrits med försiktighet. Enligt Livsmedelverket bör man inte överskrida 50 gram lakritsgodis per dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0